Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Με την εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρχαία Αγορά ολοκληρώσαμε τον κύκλο των επισκέψεων που αφορούσαν στη φετινή μας ιστορία.

Η λέξη "αγορά" είναι από τις πιο σημαντικές λέξεις της Ελληνικής σε διαχρονικό επίπεδο. Είναι παράγωγο του ρήματος αγείρω, "συναθροίζω, συγκεντρώνω", επομένως σημαίνει τον τόπο της συνάντησης, συνάθροισης του λαού.

Η είσοδός μας προς αυτήν  έγινε από την οδό των Παναθηναίων.

Η Αρχαία Αγορά βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης .Ήταν το κέντρο της αστικής ζωής, μια μικρή πολιτεία μέσα στη μεγάλη, καθώς εδώ έφταναν όσοι είχαν να αγοράσουν ή να πουλήσουν κάτι, έμποροι, γεωργοί, τεχνίτες και δούλοι. Οι πελάτες κυκλοφορούσαν, ρωτούσαν, παζάρευαν και φιλονικούσαν. Φωνές, φιλονικίες, θεάματα και ακροβατικά συμπλήρωναν την εικόνα. Εδώ οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν, να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και να συζητήσουν για όσα θέματα τους απασχολούσαν.

Η αγορά στην αρχαία Αθήνα ήταν το εμπορικό, πολιτικό, φιλοσοφικό, πολιτιστικό και
θρησκευτικό κέντρο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις ιστορικές περιόδους απο τους κλασικούς χρόνους μέχρι τον  11ο αιώνα.  Η Αγορά, λοιπόν,  ήταν το μεγάλο Σχολείο στην αρχαία Αθήνα ,καθώς ο κάθε νέος μπορούσε να μάθει πολλά πράγματα παρακολουθώντας συζητήσεις . Καθώς δεν υπήρχαν ανώτερα σχολεία, ο τόπος αυτός - όπως και άλλα μέρη της πόλης φυσικά- έμοιαζε με σχολείο, όπου μορφωμένοι άνθρωποι συζητούσαν για διάφορα θέματα.

Εκεί προτιμούσε να συχνάζει ο Σωκράτης,γιατί πίστευε ότι είχε πολλά να μάθει κοντά σ'  αυτόν τον πολύβουο κόσμο. Ασκούσε τη "μαιευτική" του μέθοδο  στο υποδηματοποιείο του φίλου του,  Σίμωνα  και σε ενα ράφτη εγκατεστημένο στην άκρη της  Αγοράς.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά με τον όρο "αγορά" , όπως τον χρησιμοποιούμε σήμερα, όπου πια, ναι μεν συγκεντρώνεται ο κόσμος για να αγοράσει πράγματα ή να συναντηθεί με την παρέα του, αλλά δεν αγορεύει δημόσια.  Δεν μπορούμε δηλαδή να παρομοιάσουμε τη σημερινή αγορά με "σχολείο" για το λαό.


Από την άλλη μεριά, ακόμα κι εκείνη την εποχή, οι ανάγκες του κόσμου εμφανίζουν ομοιότητες με τη σημερινή. 
  Φέραμε στο νου μας πως, τελικά όλοι οι άνθρωποι, σε όλες τις εποχές έχουν πάνω- κάτω τις ίδιες συνήθειες.΄Ίσως να αλλάζουν τα ρούχα ή τα παπούτσια που φοράμε, τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούμε, αλλά οι εργασίες, οι  έννοιες οι σκοτούρες και οι   ασχολίες μας παραμένουν ίδιες κι απαράλλαχτες εδώ και αιώνες...



Στο Ωδείο του Αγρίππα διεξάγονταν μουσικοί αγώνες. Επίσης, όσοι ξένοι επισκέπτονταν την Αθήνα συνήθιζαν να διδάσκουν σε αυτό.




Στο  Ωδείο του Αγρίππα με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης




Περίπατος στους δρόμους της Αγοράς...εκεί που κάποτε χτυπούσε η καρδιά της πόλης...



Τώρα κατευθυνόμαστε προς το ναό του Ηφαίστου, ένα από τα πιο γνώριμα κτίρια της Αρχαίας Αγοράς...  Είναι γνωστός και ως Θησείο και είναι ο καλύτερα σωζόμενος αρχαίος ελληνικός ναός.



Ανηφορίζοντας για λίγο στο μονοπάτι...



...φτάνουμε ακριβώς μπροστά από το ναό και θαυμάζουμε τη θέα προς την Αγορά!




Συγκέντρωση στη Στοά του Αττάλου, η οποία ήταν δωρεά του βασιλιά της Περγάμου, Αττάλου Β'.

Η στοά αναστηλώθηκε πλήρως στο διάστημα 1953-1956  για να στεγάσει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.






 Μέσα στο Μουσείο θαυμάσαμε τα ευρήματα της εποχής...


 

Μετά τέλος της ξενάγησης γευματίσαμε στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Φιλίππου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου